• Snelle levering
  • Veilig betalen
  • Gratis verzending*
  • 100% St. Pauli
 

Over ons

FC ST. PAULI SHOP IS ONDERDEEL VAN SCHUTRUPS

Het begon een paar jaar geleden voorzichtig met wat T-shirts en hoodies, maar inmiddels is de St. Pauli collectie niet meer weg te denken bij Schutrups.

Dat de grens tussen werk en privé bij ondernemers vaag is, is bekend. Maar weinigen weten de combinatie zo te maken als Jan Schutrups. Omdat de liefde hem ooit een tijdje naar de Duitse havenstad Hamburg bracht, is nu in de winkel in Exloo een uitgebreide collectie van de voetbalclub St. Pauli te vinden.

“We hebben het natuurlijk al een paar jaar”, trapt Jan af. “Maar St. Pauli wordt steeds meer hip and happening. Vroeger was het voor velen ‘die club met dat doodshoofd’, maar langzamerhand begrijpen de mensen dat het gewoon een ontzettend interessante cultclub is. En bepaald niet, wat je bij zo’n ‘Totenkopf’ zou verwachten, extreemrechts. Integendeel.”

Los daarvan is de ‘merchandise’, zoals artikelen in de clubkleuren en met clublogo’s worden genoemd, ook gewoon móói. En daarom heeft Schutrups inmiddels een collectie die veel verder gaat dan alleen een T-shirt en een hoodie.
“We hebben nu zelfs de officiële St. Pauli-teamkleding van Under Armour. Dat is heel bijzonder, want Under Armour is in Nederland amper te krijgen”, aldus Jan. “En verder breiden we bij elke nieuwe collectie weer wat uit met extra producten. Dan moet je denken aan koffers, lampen, petjes, noem maar op.”


Los van een cultclub is St. Pauli ook gewoon een voetbalclub, die in Duitsland op het één na hoogste niveau speelt. “Met trainer Jos Luhukay en de spelers Henk Veerman en Justin Hoogma, de zoon van Nico-Jan, is de Nederlandse inbreng ook groot”, weet Jan. “Vooral in het oosten van het land groeit de fanbase daardoor best hard.”

In de winkel is ook steeds meer belangstelling voor de ‘Pauli-producten’. Jan: “Dat is ook de verrassing. Mensen komen voor Van Bommel-schoenen en dan zien ze opeens St. Pauli. Het is niet dat we dagelijks iets verkopen, maar elke week gaan er wel een paar producten over de toonbank. En heus niet alleen aan echte voetbalsupporters. Van oudere mannen tot tieners, het spreekt iedereen aan. Net als de club eigenlijk, want op de tribune bij St. Pauli vind je ook alle generaties.”

Daarnaast verkoopt Schutrups de collectie online. “We hebben zelfs een aparte webshop ingericht met de artikelen van St. Pauli. Zie het als een ‘shop in de shop’. Want een St. Pauli-beleving hoeft niet per se ook een Schutrups-beleving te zijn. Voor mij persoonlijk is het dat wel, omdat ik fan van de club ben. En waar je zelf plezier in hebt, dat wil je uitdragen. Alles hier is echt, is wat wij zijn. Het moet geen fake zijn. Daar zou iedereen onmiddellijk doorheen prikken.”

De manier waarop St. Pauli de collectie producten buiten het voetbalveld heeft ontwikkeld, is een groot voorbeeld voor Jan Schutrups. “Alles is daar beleving. En de producten die ze op de markt brengen passen niet alleen bij die club, ze zijn ook van uitstekende kwaliteit. Die hele ‘merklijn’ van St. Pauli, daar wil ik met Schutrups ook naar toe. We hebben al een eigen herenschoenenlijn. We hebben de sneakercollectie van Lisa en Roos. Wat mij betreft komt er ook snel een eigen T-shirt en hoodie. En waarom niet een geurtje? Zolang het bij ons past, vind ik dat we het vooral moeten doen.”

AL BIJNA 100 JAAR EN BRUISENDER DAN OOIT!

In 2019 bestaat Schutrups Schoenen 97 jaar. Destijds begon Jan Schutrups zijn schoenenreparatiebedrijf aan de Hoofdstraat samen met zijn vrouw. Inmiddels werken er, onder leiding van kleinzoon Jan Schutrups, veertig professionals in de schoenenzaak, het zorgcentrum en de Foot & Soul lounge.

Schutrups is een begrip in het noorden van het land. En dankzij boarding-reclame bij wedstrijden in het betaald voetbal kent inmiddels ook de rest van Nederland het bedrijf. “Dan hebben we met z’n allen toch iets goed gedaan”, zegt Jan Schutrups dan met zijn Drentse nuchterheid.

Schutrups wil een totaalconcept neerzetten, dat van het kopen van schoenen een belevenis maakt. Zo is er een heus loungecafé met een stamtafel, maar staan er ook gewoon tien Chesterfield-banken door de zaak verspreid. Zodat zelfs mannen die niet zo erg van ‘winkelen’ houden het er naar hun zin hebben. Raar? Ach, het kantoor van Jan Schutrups is een boomhut. Het kan dus altijd gekker…

 

HET BEGON 95 JAAR GELEDEN...

Hiel lang leed’n, op 8 augustus 1897, kreeg’n klompmaker Willem Schutrups en zien vrouw Grietje een jonge zeun die ze Jan nuumden. Dat gebeurde in het mooie dörpie Valthe. Jan weur gien klompmaker mor gung bij een schoenmaker in de leer die in Klazienaveen woonde. Bij die schoenmakern leup een meidtie rond. ’t Wicht kwam uut Nieuw Dordrecht, die Jan merakel anston. Fennechien heette ’t wichtie, Fennechien Joesten. Juni 1923 bint die beide trouwt en hebt zich vestigt in Exloo, an de Hoofdstraat, naost het gemientehoes.

Schoenmaker Jan Schutrups was niet allent goed in het repareren van schoenen en peerdezadeln. Ze kregen samen ok 13 kinder, 7 jongens en 6 wichten. Twee van die jongens zagen het schoenmakersvak ok wel zitt’n. Willem (nuumt naor zien opa klompmaker Willem) en Jaap. Het was veur Jan en Fennechie hard warken um al die mondties te vullen, mor zie hebt het goed doan. ’t Was een warm nust, zoals ze dat in Drenthe zegt.
Toen der een nei gemientehoes mus komm’n (het olle hadd’n ze in de oorlog in brand steuken) muss’n ze heur hoessie verloat’n en kreeg’n een plekkie an de Zuiderhoofdstraat, waor een splinterneie schoenwinkel kwam, met een werkploats waor Jan Schutrups hiel viel schoenen hef repareert.
Hij huufde het wark niet allen doen, want zeun Jaap trad in zien voetspoor’n, hij wol ok schoenmaker word’n. In 1960 trouwde Jaap met zien Stientje en trokk’n bij de ollen in. ’t Was hard wark’n. Jaap haalde op de fiets de reperaoties oet Weerdinge en zo konn’n ze der allemoal van bestoan al was ’t gien vetpot. Later reed Jaap in een lelijke eend.

Jaap zat niet stil, hij wol zien winkelie wel wat groter en dat is menig keer gebeurd. Toch een geluk met zoveul breurs en zussen, die hiel vaak opgetrommeld weurd’n as der weer een verbouwing was. Muren der oetsloop’n, vloerbedekkings der oet trekk’n en gao mor nao wat er dus allemaal op je weg komt.

Ze deed’n het altied met veul plezeir en stunden dan met mekaor met een briede lach te kieken as de opening de was. Fennechien hef nog veul openingen met maokt en de trots glum heur dan van ’t gezicht. Vaak weur der zegt ‘dat har oes pap met maok’n moet’n’, mor helaas: Jan Schutrups was in 1963 overleden.

Jaap gun mor deur met zien verbouwingen. ’t Weur groter en groter en groter. Jaap had ien geluk, zien beide jongens Jan en Erik vuulden zich ook aantrokk’n tot dat vak. En ok die keek’n naor de toekomst en nou stiet er een moderne schoenwinkel waor de hiele familie trots op is. 90 jaor. Ja in 90 jaor is dat hiele kleine schoenwinkelie oetgroeit tot de zaak die der nou stiet.

Opa Jan Schutrups, jij muss’n is weet’n…

John Doe
John Doe
Hello
Welcome at our shop! Outside our opening hours it might take a little bit longer until we answer yourinquiry.
whatspp icon whatspp icon